Topping till glass


Här har jag samlat flera recept på topping och tillbehör som är goda till äkta hemmagjord vaniljglass! Det finns allt från hasselnötskrokant till maränger...

Testa själv vet ja! Recepten är enkla!

Se även sås till glass.

Maränger

  • Äggvita från 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 krm ättiksprit (12%)

Så här gör du:

  1. Vispa äggvitorna till ett skum.
  2. Tillsätt socker och ättika.
  3. Fortsätt vispa till en fast skum.
  4. Klicka ut eller spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Smeten räcker till mer än en plåt maränger!
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter på 100 grader.
  6. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar ytterligare en timme i ugnen.

Maränger (varmvispade)

  • Äggvita från 4 st ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 3/4 dl vatten

Så här gör du:

  1. Knäck ner äggvitorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Koka tills sockerlagen när en temperatur på 120 grader.
  3. Visa äggvitorna till ett hårt fast skum.
  4. Häll sedan ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet samtidigt som du vispar på högsta hastigheten.
  5. Sänk sedan visphastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, ca 30 minuter.
  6. När marängen är kall häller du upp smeten i en spritspåse.
  7. Spritsa ut smeten till små margänger på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Sätt in plåten i ugnen i ca 1 timme på 100 grader.
  9. Smeten räcker till mer än en plåt maränger!

Hasselnötskrokant

4 portioner

  • 1 dl socker
  • 1 msk smör
  • 1 dl rostade hasselnötter (grovhackade)

Så här gör du:

  1. Smält sockret i en kastrull eller stekpanna till en ljus karamell.
  2. Tillsätt smöret och rör slätt.
  3. Vänd ner de hackade nötterna.
  4. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.
  5. Bryt krokanten i bitar eller hacka den grovt.
  6. Servera till glass!

Chokladpopcorn

4-6 portioner

  • 6 dl poppade popcorn
  • 100 g mjölkchoklad
  • flingsalt

Så här gör du:

  1. Smält chokladen över ett vattenbad.
  2. Häll chokladen över de poppade popcornen och rör om.
  3. Bred upp på ett bakplåtspapper och sära på dem så att de ligger en och en.
  4. Strö på lite flingsalt.
  5. Låt stelna.
  6. Ät som de är eller servera till glass!
Fina små maränger

Vaniljglass.se - För dig som vill göra hemmagjord vaniljglass